Зустріч з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським

11 лютого 2016 р., в конференц-залі Краматорської Торгово-промислової палати відбулася зустріч підприємців м. Краматорська з активістом Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу України Едуардом Курганським. У заході в Skype-режимі також взяв участь і експерт громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Володимир Дубровський.

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 1

У ході зустрічі Володимир Дубровський та Едуард Курганський презентували концепцію реформування податкової системи України для того, щоб, по-перше, популяризувати її механізми, а, по-друге, обмінятися думками про те, яким чином підприємці Краматорська можуть підключитися до цього процесу.

Появі цієї концепції сприяла відсутність реформ в податковому законодавстві - два законопроекти, розроблені Міністерством фінансів України і Комітетом Верховної Ради України, що стосуються реформи оподаткування, прийняті не були. Були внесені лише точкові зміни до бюджету і точкові змін до податкового кодексу.

Починаючи з кінця 2015 року, в процес роботи над змінами податкового кодексу включилися колективи активістів з альтернативними концепціями реформ. На сьогодні існують 4-ри групи, які в тому або іншому ступені ведуть роботу в цьому напрямі. Ідеологом однієї з груп являється Володимир Дубровський, який представив суть концепції своєї групи підприємцям, що були присутніми на зустрічі.

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 2

Ця концепція спрямована на усунення основних недоліків існуючої системи оподаткування. Одним з таких недоліків є адміністрування податків. Проблема адміністрування податків полягає в тому, що багато податків стягуються на розсуд податкового інспектора, тобто є наявними велика кількість перевірок, велика кількість контактів з податковою, необхідність домовлятися, платити хабарі, що для цивілізованої податкової системи абсолютно ненормально. Таке явище називається дискреція, тобто можливість чиновника приймати рішення на власний розсуд. Дискреція походить від трьох головних проблем: дуже висока ставка ЄСВ, виборча ставка ПДВ, податок на прибуток.

Перші дві проблеми практично вдалося розв'язати - понизити ставку ПДВ до 22% та домогтися її адміністрування в автоматичному режимі. Третя проблема найсерйозніша, оскільки, по-перше, існує можливість маніпулювати базою оподаткування, що лежить в її основі, по-друге, є традиція пом'якшувати суворість законів необов'язковістю їх виконання. Таким чином цей податок можна використати як інструмент шантажу та корупції. Такий тип податкової системи називається конфіскаційним, тобто держава сама довільно вирішує, хто скільки їй винен.

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 3

У рамках концепції, яку представив Володимир Дубровський, пропонується оподатковувати тільки розподілений прибуток (прибуток, який розподіляється між засновниками підприємств, - дивіденди), причому без жодного контролю, тобто контроль тільки на етапі розподілу прибутку і при деяких операціях, які підлягають контролю. Проте просто так узяти й понизити податки не вдасться, оскільки є витрати, і вони мають бути профінансовані - у держави є зобов'язання перед пенсіонерами, є військові витрати і т.п. Резервом, який можна використати, щоб компенсувати недолік коштів у бюджеті, що утворюється при оподаткуванні розподіленого прибутку, являється податок на майно та податок на землю. При цьому ми отримуємо недискреційну податкову систему, оскільки в податку на майно і податку на розподілений прибуток немає простору для свавілля з боку податкової служби. Так створюється ситуація для поступової детінізації та зростання нової економіки - молоді підприємства, які зараз вимушені працювати або з порушеннями, або в тіні, матимуть можливість розвиватися, реінвестуючи увесь свій прибуток і не виплачуючи на нього податок.

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 4

В даний момент Володимир Дубровський за підтримки Едуарда Курганського та групи інших активістів працюють над тим, щоб зробити податок на землю, податок на майно й податок на комерційну нерухомість справедливими. Зараз ці податки розраховуються неефективно і за наявних умов оподаткування піднімати на них ставки є безглуздям. Передбачається оцінювати вартість нерухомого майна, а саме, вартість землі під будовами, за недискреційною процедурою - в одну мільйонну від вартості і не оцінювачем, а по формулі, універсальній для усієї країни, яка враховує багато параметрів, але не підлягає змінам. Таким чином оцінна ставка буде єдиною для усіх: для промислової, комерційної та житлової нерухомості за винятком комунальної власності. У разі незгоди підприємця зі зробленою оцінкою, він проходить процедуру узгодження через аукціон. У цьому разі, ті площі, які не використовуються або використовуються неефективно, продаватимуться тим новим зростаючим фірмам, які шукають можливості для розширення.

Багато деталей концепції ще не готові та допрацьовуватимуться, також із залученням міжнародних експертів, проте цей процес вимагає набагато більшого масштабу роботи і наявними силами волонтерів цього зробити не можна.

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 5

Зустріч підприємців Краматорська з Володимиром Дубровським і Едуардом Курганським, фото 6

Цікаві статті по цій темі:

Налоговая Реформа в Украине или Как Достичь Невозможного

Украинцы не будут платить налогов: открытое письмо Яценюку и Яресько